Missa in Mysterium | Hoogmissen

Meezingen met een gregoriaanse hoogmis

De Missa in Mysterium is een volledige katholieke mis, met benedictijner monnik en priester Marc Loriaux osb als celebrant. Herman Finkers regisseert en treedt op als lector (voorlezer). Finkers: “De opera komt uit de Heilige Mis voort en ik wil de misuitvoering dan ook benaderen als ware het de uitvoering van een opera.”

Wishful Singing neemt het voortouw in het zingen van het gregoriaans. Alle aanwezigen in de kerk spelen een actieve rol tijdens de mis en zingen een groot deel van de gezangen mee. Hiervoor kun je thuis al oefenen met onze oefenvideo’s. Daarnaast zijn er een basiscursus en een vervolgcursus gregoriaans ontwikkeld door Wishful Singing en Herman Finkers. Deze kunt u vinden in onze webshop.

De Missa in Mysterium wordt uitgevoerd op 15 april in Den Haag en op 23 april in Enschede.

NB: Bij dit programma horen de hoogmissen met eucharistieviering. Wilt u graag aanwezig zijn bij de In Mysterium concerten? Klik dan hier voor het programma en bijbehorende data.

Gregoriaans kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Wat ik verreweg de mooiste stijl vind is hoe Wishful Singing het doet. Heel semiologisch, heel precies wetenschappelijk verantwoord, en toch heel naturel en vloeiend. Het beste van twee werelden.

Herman Finkers

Herman Finkers heeft al jaren een fascinatie voor de katholieke mis en had al lang de wens om de mis vanuit een heel andere invalshoek te benaderen. In 2016 begon Herman Finkers een samenwerking met vocaal ensemble Wishful Singing. Samen presenteerden zij de Missa in Mysterium, een volledig gezongen mis. Wel geheel volgens de voorschriften, in het Latijn en met gregoriaanse zang uit de originele manuscripten, maar geregisseerd met een ‘theater-oog’ waarbij het publiek kon meezingen en deel uitmaakte van het ritueel.

Herman Finkers nam het initiatief voor de Missa in Mysterium vanuit zijn wens om in de katholieke eredienst meer ruimte te geven aan de schoonheid, het ‘pulchrum’. In de Missa zoeken we naar een balans tussen drie belangrijke waarden binnen de traditie: het goede, het ware en schone. De uitvoeringen waren een groot succes: vaak kwamen er in de kerken meer deelnemers dan er plaatsen waren. In totaal ontvingen we meer dan 3.300 mensen, van wie lang niet iedereen normaal gesproken regelmatig een kerk of concert bezoekt.

De manier waarop het gregoriaans wordt gezongen is in de loop der tijd nogal veranderd. Wishful Singing gaat de laatste jaren terug naar de bron. We zingen vanuit oude handschriften. Hierin staan geen noten genoteerd; de melodieën werden vroeger mondeling doorgegeven. In deze handschriften, waarvan de meeste meer dan duizend jaar oud zijn, vind je de tekst met zogenaamde neumen; kleine “kriebeltjes” die voor de monniken en nonnen destijds als geheugensteun werden gebruikt. Door het bestuderen en uitvoeren van de neumen ontstaat een muzikale richting en eenstemmige klank die het mystieke van het gregoriaans tot leven brengt.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten