Over Zing je sterk  Aanmelden Doneer

Zing je sterk!

Start volgende lesronde: half januari
Nu ook een toegankelijk voor wie geen long covid heeft, maar wel vergelijkbare klachten ervaart.

Er is steeds meer bekend over gezondheidsschade op de lange termijn door corona. Gelukkig herstellen de meeste mensen die corona krijgen. Maar er is ook een groeiende groep mensen die na drie maanden nog steeds klachten heeft, oftewel Long (langdurig) Covid. Deze mensen hebben soms al maandenlang te maken met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte.

Het onlineprogramma Zing je sterk ondersteunt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem-, zang en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Het programma biedt deelnemers een positieve, speelse manier om de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment te verhogen en om kleine stappen in de richting van herstel te zetten.

Het online programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, aangevuld met een online oefenprogramma waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

> Bekijk het NOS-item over Zing je sterk

Voor wie

Covid-19-patienten met langdurige klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, langdurig verlies van het reukvermogen, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn of spierzwakte. Zangervaring is niet nodig.

Zing je sterk is nu ook toegankelijk voor mensen met andere gezondheidsklachten dan long covid. Deelnemers aan deze pilot met klachten zoals COPD, astma, stressklachten en chronische vermoeidheid gaven aan baat te hebben bij het programma.

Voor (zorg)professionals met interesse in Zing je sterk

Wanneer & Aanmelden

Sinds de eerste pilotfase in juni 2021 hebben ca. 1500 mensen Zing je sterk gevolgd. Elke ca. drie maanden start er een nieuwe cursusronde. Je kunt je hieronder aanmelden voor de aankomende cursusronde.

Je kunt je niet meer aanmelden voor de cursus van begin november. De aankomende cursusronde start half januari. Via de knop hieronder kun je je hiervoor opgeven.

Aanmelden (start januari)

Wil je je niet aanmelden voor de aankomende cursus maar wel op de hoogte gehouden worden van toekomstige cursussen? Laat dan hier je gegevens achter

Inhoud programma

Het programma Zing je sterk duurt 6 weken. Wekelijks komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Wekelijkse gezamenlijke Zoomsessie*: een live groepssessie (ca.15 deelnemers per groep) van 45 minuten onder begeleiding van een zangdocent op een vast moment in de week.
    Elke Zoomsessie start met een oefening voor bewustwording van lichaam en adem, gevolgd door een fysieke en vocale warming-up. Daarna worden gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en liedjes gezongen. Er is aandacht voor voldoende afwisseling van inspanning en rust. Daarnaast is er ruimte voor het delen van ervaringen.
  • Een online oefenprogramma waarin de deelnemer zelfstandig uit te voeren zang- en luisteropdrachten krijgt via video’s en audio.

Daarnaast ontvang je per post oefenmaterialen, waaronder een Lax Vox en krijg je toegang tot de opname van het Zing je sterk-slotconcert.

*De lessen vinden plaats op doordeweekse dagen, op tijdstippen verspreid over de dag (ochtend, middag & avond). Bij je aanmelding kun je hiervoor je beschikbaarheid opgeven.

Kosten

De kosten voor Zing je sterk bedragen € 70 en voldoe je bij je aanmelding.

Niet iedereen met long covid kan Zing je sterk betalen. Long covid heeft voor sommige mensen impact op hun arbeidsparticipatie of er zijn andere redenen waarom het deelnamebedrag te hoog is. Daarom horen we het graag als de bijdrage een drempel voor je vormt.

Ik vond het een fijn moment in de week, de oefeningen, de muziek en het zingen, het contact, ik werd er blij van!

Deelnemer Zing je sterk

Bekijk deze video voor meer uitleg over Zing je sterk

Afspelen

Ik vond het heel fijn dat er veel verschillende technieken werden gebruikt. Zo zit er denk ik altijd iets tussen waar iemand mee verder kan.
Ook heel fijn dat het meeste op wetenschappelijke inzichten is gebaseerd, en dus aantoonbaar effect heeft.

Deelnemer Zing je sterk

Credits

Zing je sterk wordt gemaakt door:

Wishful Singing
Bert van den Brink – piano
Madhu Singh – zang
Damani Leidsman – zang
Lonneke Kegels – Longfysiotherapeut
Nicole Fiselier, Leonore Engelbrecht – Ademmethodiek
Carina Vinke, Janneke Boomsma, Leonore Engelbrecht, Bahghi Yemane, Marleen van Os, Stella Kattevilder, Kaspar Kröner, Klaartje van Veldhoven, Wies de Greef, Mireille Bittar, Anne-Christine Wemekamp, Sylvia Boone, Marjolein Verburg, Bobbie Blommesteijn, Marthje Nieuwenhuijs, Karin Dijkstra – Zangdocenten

Met dank aan:

Anneke van Veen – Longarts CWZ Ziekenhuis Nijmegen
Judith Herder – Longarts Meander MC Amersfoort
Merel Hellemons – Longarts Erasmus MC Rotterdam
Jasmijn van Campen – Longarts Haaglanden MC Den Haag
Rianne Kofman – Revalidatie-arts Treant Zorggroep Emmen

              

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten