Over Zing je sterk  Aanmelden Doneer

Zing je sterk!

Start volgende lesronde: begin november
Nieuw: nu ook een cursus voor andere gezondheidsklachten dan long covid

Er is steeds meer bekend over gezondheidsschade op de lange termijn door corona. Gelukkig herstellen de meeste mensen die corona krijgen. Maar er is ook een groeiende groep mensen die na drie maanden nog steeds klachten heeft, oftewel Long (langdurig) Covid. Deze mensen hebben soms al maandenlang te maken met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte.

Het onlineprogramma Zing je sterk ondersteunt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem-, zang en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Het programma biedt deelnemers een positieve, speelse manier om de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment te verhogen en om kleine stappen in de richting van herstel te zetten

Het online programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, aangevuld met een online oefenprogramma waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

> Bekijk het NOS-item over Zing je sterk
> Lees over de resultaten van de eerste pilot van Zing je sterk 

Voor wie

Covid-19-patienten met langdurige klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, langdurig verlies van het reukvermogen, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn of spierzwakte. Zangervaring is niet nodig.

Nieuw: Er zijn nu ook Zing je sterk-groepen voor mensen met andere gezondheidsklachten dan Long-Covid, na een succesvolle pilot afgelopen mei. Deelnemers aan deze pilot met klachten zoals COPD, astma, stressklachten en chronische vermoeidheid gaven aan baat te hebben bij het programma. Hieronder kun je daarvoor aanmelden via de aparte link!

Voor (zorg)professionals met interesse in Zing je sterk

Wanneer & Aanmelden

Sinds de eerste pilotfase in juni 2021 hebben ca. 1500 mensen Zing je sterk gevolgd. Elke ca. drie maanden start er een nieuwe cursusronde. Je kunt je hieronder aanmelden voor de aankomende cursusronde.

De aankomende ronde start begin november. Er zijn verschillende lesgroepen op doordeweekse dagen in de ochtend, middag en avond. Binnenkort kun je je inschrijven voor deze lesronde. Via de knoppen hieronder kun je je alvast opgeven voor de wachtlijst.

Kies hieronder of je je aanmeldt met post-Covid-klachten of met andere gezondheidsklachten:

Aanmelden | post-Covid Aanmelden | Andere gezondheidsklachten

Inhoud programma

Het programma Zing je sterk duurt 6 weken. Wekelijks komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Wekelijkse gezamenlijke Zoomsessie*: een live groepssessie (ca.15 deelnemers per groep) van 45 minuten onder begeleiding van een zangdocent. Elke Zoomsessie start met een oefening voor bewustwording van lichaam en adem, gevolgd door een fysieke en vocale warming-up. Daarna worden gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en liedjes gezongen. Er is aandacht voor voldoende afwisseling van inspanning en rust. Daarnaast is er ruimte voor het delen van ervaringen.
  • Een online oefenprogramma waarin de deelnemer zelfstandig uit te voeren zang- en luisteropdrachten krijgt via video’s en audio.

Daarnaast ontvang je per post oefenmaterialen, waaronder een Lax Vox en krijg je toegang tot de opname van het Zing je sterk-slotconcert.

*De lessen vinden plaats op doordeweekse dagen, op tijdstippen verspreid over de dag (ochtend, middag & avond). Bij je aanmelding kun je hiervoor je beschikbaarheid opgeven.

Kosten

De kosten voor Zing je sterk bedragen € 70 en voldoe je bij je aanmelding.

Niet iedereen met long covid kan Zing je sterk betalen. Long covid heeft voor sommige mensen impact op hun arbeidsparticipatie of er zijn andere redenen waarom het deelnamebedrag te hoog is. Daarom horen we het graag als de bijdrage een drempel voor je vormt.

Bekijk deze video voor meer uitleg over Zing je sterk

Afspelen

CWZ monitort effectiviteit deelnemers

Onder de deelnemers zit ook een groep patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. CWZ trapt daarmee het programma af als eerste ziekenhuis in Nederland, waarbij deelnemers worden gemonitord in de CWZ Thuis – na-corona-app van CWZ en Luscii. Het monitoren is een belangrijk onderdeel van het onderzoek, begeleid door CWZ-longarts Anneke van Veen, naar de effectiviteit van deze vorm van ademhalingstherapie bij Long COVID-patiënten. Het onderzoek en deelname van CWZ-patiënten is mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van CWZ.

Credits

Zing je sterk wordt gemaakt door:

Wishful Singing
Bert van den Brink – piano
Madhu Singh – zang
Damani Leidsman – zang
Lonneke Kegels – Longfysiotherapeut
Nicole Fiselier, Leonore Engelbrecht – Ademmethodiek
Carina Vinke, Janneke Boomsma, Leonore Engelbrecht, Bahghi Yemane, Marleen van Os, Stella Kattevilder, Kaspar Kröner, Klaartje van Veldhoven, Wies de Greef, Mireille Bittar, Anne-Christine Wemekamp, Sylvia Boone, Marjolein Verburg, Bobbie Blommesteijn, Marthje Nieuwenhuijs, Karin Dijkstra – Zangdocenten

Met dank aan:

Anneke van Veen – Longarts CWZ Ziekenhuis Nijmegen
Judith Herder – Longarts Meander MC Amersfoort
Merel Hellemons – Longarts Erasmus MC Rotterdam
Jasmijn van Campen – Longarts Haaglanden MC Den Haag
Rianne Kofman – Revalidatie-arts Treant Zorggroep Emmen

              

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten