Bekijk deze video voor meer uitleg over Zing je sterk

Afspelen

Zing je sterk!

Er is steeds meer bekend over gezondheidsschade op de lange termijn door corona. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Volgens een eerste schatting van het RIVM heeft 20% daarvan 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten, oftewel Long (langdurig) Covid. Deze mensen hebben soms al maandenlang te maken met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte.

Het onlineprogramma Zing je sterk ondersteunt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem-, zang en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Het programma biedt deelnemers een positieve, speelse manier om de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment te verhogen en om kleine stappen in de richting van herstel te zetten

Het online programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

> Bekijk het NOS-item over Zing je sterk
> Lees over de resultaten van de eerste pilot van Zing je sterk 

Voor wie

Covid-19-patienten met langdurige klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, langdurig verlies van het reukvermogen, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn of spierzwakte. Zangervaring is niet nodig.

Voor (zorg)professionals met interesse in Zing je sterk | Voor niet-Long Covid-patiënten met interesse in Zing je sterk

Wanneer

Sinds de eerste pilotfase in juni hebben 900 mensen de pilot van Zing je sterk gevolgd. Momenteel staan er ruim 1000 mensen op de wachtlijst. Je kunt je hieronder aanmelden voor de wachtlijst, maar houd er rekening mee dat het enkele maanden kan duren voor je in aanmerking komt voor deelname.

Inhoud programma

Het programma Zing je sterk duurt 6 weken. Wekelijks komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Wekelijkse gezamenlijke Zoomsessie: een live groepssessie (ca.15–18 deelnemers per groep) onder begeleiding van een zangdocent. Elke Zoomsessie start met een oefening voor bewustwording van lichaam en adem, gevolgd door een fysieke en vocale warming-up. Daarna worden gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en liedjes gezongen. Er is aandacht voor voldoende afwisseling van inspanning en rust.
  • Een oefenprogramma voor vier dagen waarin de deelnemers zang- en luisteropdrachten krijgen via video’s en audio.

Ik meld mij aan voor Zing je sterk! (wachtlijst)

Ik heb interesse in deelname aan Zing je sterk en word graag op de hoogte gehouden wanneer de nieuwe groepen weer gaan starten met dit programma. Er is veel animo voor Zing je sterk. Houd er rekening mee dat het enkele maanden kan duren voor je in aanmerking komt voor deelname.
    Jouw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het indelen in groepen op regio, het toesturen van cursusmateriaal en het toevoegen tot het platform waar Zing je sterk wordt gegeven. We bewaren de persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

CWZ monitort effectiviteit deelnemers

Onder de deelnemers zit ook een groep patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. CWZ trapt daarmee het programma af als eerste ziekenhuis in Nederland, waarbij deelnemers worden gemonitord in de CWZ Thuis – na-corona-app van CWZ en Luscii. Het monitoren is een belangrijk onderdeel van het onderzoek, begeleid door CWZ-longarts Anneke van Veen, naar de effectiviteit van deze vorm van ademhalingstherapie bij Long COVID-patiënten. Het onderzoek en deelname van CWZ-patiënten is mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van CWZ.

Credits

Zing je sterk wordt gemaakt door:

Wishful Singing
Bert van den Brink – piano
Madhu Singh – zang
Damani Leidsman – zang
Lonneke Kegels – Longfysiotherapeut
Nicole Fiselier, Leonore Engelbrecht – Ademmethodiek
Carina Vinke, Janneke Boomsma, Leonore Engelbrecht, Bahghi Yemane, Marleen van Os, Stella Kattevilder, Kaspar Kröner, Klaartje van Veldhoven, Wies de Greef, Mireille Bittar, Anne-Christine Wemekamp, Sylvia Boone, Marjolein Verburg – Zangdocenten

Met dank aan:

Anneke van Veen – Longarts CWZ Ziekenhuis Nijmegen
Judith Herder – Longarts Meander MC Amersfoort
Merel Hellemons – Longarts Erasmus MC Rotterdam
Jasmijn van Campen – Longarts Haaglanden MC Den Haag
Rianne Kofman – Revalidatie-arts Treant Zorggroep Emmen

 

 

              

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten