In april en mei organiseren we vier meditatieve meezingconcerten onder de titel In Mysterium: een actieve onderdompeling in verstilling en mystieke eenvoud. We houden hierbij het gregoriaanse misrepertoire uit de Paastijd als basis aan, maar de liturgische elementen komen te vervallen (er is dus geen priester en geen communie).
Het programma wordt aangevuld met niet-liturgische teksten, passend bij de tijd van het jaar. In dit geval de Paastijd. Uitgekozen en voorgedragen door Herman Finkers. Een groot deel van de gregoriaanse gezangen mag meegezongen worden. Hiervoor kun je thuis al oefenen met onze oefenvideo’s. Daarnaast zijn er een basiscursus en een vervolgcursus gregoriaans ontwikkeld door Wishful Singing en Herman Finkers.
De In Mysterium concerten vinden plaats op 16 april in Tilburg, 22 april in Apeldoorn, 20 mei in Elst en 21 mei in Lisse.
NB: Bij dit programma horen de In Mysterium concerten. Wilt u graag aanwezig zijn bij de Missa in Mysterium met eucharistieviering? Klik dan hier voor het programma en bijbehorende data.
Gregoriaans kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Wat ik verreweg de mooiste stijl vind is hoe Wishful Singing het doet. Heel semiologisch, heel precies wetenschappelijk verantwoord, en toch heel naturel en vloeiend. Het beste van twee werelden.
Herman Finkers
Herman Finkers heeft al jaren een fascinatie voor de katholieke mis en had al lang de wens om de mis vanuit een heel andere invalshoek te benaderen. In 2016 begon Herman Finkers een samenwerking met vocaal ensemble Wishful Singing. Samen presenteerden zij de Missa in Mysterium, een volledig gezongen mis. Wel geheel volgens de voorschriften, in het Latijn en met gregoriaanse zang uit de originele manuscripten, maar geregisseerd met een ‘theater-oog’ waarbij het publiek kon meezingen en deel uitmaakte van het ritueel.
Herman Finkers nam het initiatief voor de Missa in Mysterium vanuit zijn wens om in de katholieke eredienst meer ruimte te geven aan de schoonheid, het ‘pulchrum’. In de Missa zoeken we naar een balans tussen drie belangrijke waarden binnen de traditie: het goede, het ware en schone. De uitvoeringen waren een groot succes: vaak kwamen er in de kerken meer deelnemers dan er plaatsen waren. In totaal ontvingen we meer dan 3.300 mensen, van wie lang niet iedereen normaal gesproken regelmatig een kerk of concert bezoekt.
De manier waarop het gregoriaans wordt gezongen is in de loop der tijd nogal veranderd. Wishful Singing gaat de laatste jaren terug naar de bron. We zingen vanuit oude handschriften. Hierin staan geen noten genoteerd; de melodieën werden vroeger mondeling doorgegeven. In deze handschriften, waarvan de meeste meer dan duizend jaar oud zijn, vind je de tekst met zogenaamde neumen; kleine “kriebeltjes” die voor de monniken en nonnen destijds als geheugensteun werden gebruikt. Door het bestuderen en uitvoeren van de neumen ontstaat een muzikale richting en eenstemmige klank die het mystieke van het gregoriaans tot leven brengt.