Canto Ostinato Immersive

Het beroemde werk van Simeon ten Holt in een unieke ruimtelijke setting

Canto Ostinato is een klassieke hit. Simeon ten Holt schreef het stuk oorspronkelijk voor piano. Organist Aart Bergwerff heeft de compositie bewerkt voor orgel en vrouwenstemmen en voegt hiermee een heel andere dimensie toe aan dit wereldberoemde werk.

Canto Ostinato – vaak liefkozend ‘de Canto’ genoemd – is bij uitstek een meditatief stuk. Elke uitvoering is uniek. Het aantal herhalingen, de dynamiek en de speelmanier laat de componist aan de uitvoerder(s). Wishful Singing voegt daar nog een extra beleving aan toe. Het ensemble beweegt zich tijdens de uitvoering door het publiek. Bezoekers kunnen tijdens het concert een slaapmasker dragen om zo dit ruimtelijke effect nog sterker waar te nemen. Zet al jouw zintuigen op scherp en ervaar het meditatieve en tijdloze effect van de Canto Ostinato!

Bekijk de trailer

Afspelen

Een uitvoering van Canto is meer een ritueel dan een concert.

Simeon ten Holt, 1979

Het stuk Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt gaat over tijdloosheid. Als het begrip ‘tijd’ verdwijnt en we herhalen de patronen, dan blijft er alleen ruimte over. Die ruimte kan persoonlijke ruimte voor je eigen gedachten en gevoelens zijn. Maar misschien ook ruimte voor je buurman, zijn manier van leven en zijn opvattingen. Die ruimte is in het geval van een uitvoering op orgel ook letterlijk: de immense kerkruimte waarin het orgel tot klinken komt.

Aart Bergwerff

Aart Bergwerff

Aart Bergwerff heeft een passie voor het klassieke repertoire, met name dat van Joh. Seb. Bach, maar zoekt bovendien nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen en maakte hij de voorstelling East meets West met derwisj danser Kadir Sonuk, op muziek van Ten Holts Canto Ostinato.

Aart Bergwerff studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium, in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie bij Alain in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité. Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne en Groningen. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique Arts, Sciences et Lettres vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts Hogeschool voor de Kunsten, is hij hoofdvakdocent orgel. Als organist is hij vaak te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij de Philharmonie Zuid-Nederland.

Aart Bergwerff is organist van de Grote Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel. Sinds 1 september is hij tevens cantor-organist van de Remonstrantse Gemeente/Arminius Rotterdam en bespeelt hij het unieke Steenkuyl-orgel in dit markante kerkgebouw.

Wishful Singing & Aart Bergwerff bij Podium Witteman

Afspelen
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten