Bekijk deze video voor meer uitleg over Zing je Sterk

Afspelen

Zing je sterk!

Het onlineprogramma Zing je sterk helpt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem- en zangoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal in het programma. Zing mee met Wishful Singing, Damani Leidsman en Madhu Singh met nummers van Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Gershwin en liedjes vanuit alle windstreken en verschillende culturen en voel je weer sterk!

Het online programma duurt 6 weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal. Het programma wordt kosteloos aangeboden.

Voor wie

Covid-19-patienten met langdurige klachten als vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, langdurig verlies van het reukvermogen, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn of spierzwakte. Zangervaring is niet nodig.

Wanneer

In november (vanaf de week van 8 november) starten wij met een nieuwe groep deelnemers. Hieronder kun je je daarvoor opgeven. Let op: meld je aan voor 1 november. Je ontvangt daarna bericht over je beschikbaarheid op de verschillende dagen.

Meer info

Er is steeds meer bekend over gezondheidsschade op de lange termijn door corona. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Volgens een eerste schatting van het RIVM heeft 20% daarvan 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten, oftewel Long (langdurig) Covid. Deze mensen hebben soms al maandenlang te maken met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte.

Het onlineprogramma Zing je sterk ondersteunt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem-, zang en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal. Het programma biedt deelnemers een positieve, speelse manier om de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment te verhogen en om kleine stappen in de richting van herstel te zetten.

Inhoud programma

Het programma Zing je sterk! duurt 6 weken. Wekelijks komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Gezamenlijke Zoomsessie: een live groepssessie (10 à 15 deelnemers per groep) onder begeleiding van een zangdocent. Elke Zoomsessie start met een oefening voor bewustwording van lichaam en adem, gevolgd door een fysieke en vocale warming-up. Daarna worden gezamenlijk ademhalingsoefeningen gedaan en liedjes gezongen. Er is aandacht voor voldoende afwisseling van inspanning en rust.
  • Een oefenprogramma voor vier dagen waarin de deelnemers zang- en luisteropdrachten krijgen via video’s en audio.

CWZ monitort effectiviteit deelnemers

Onder de eerste groep deelnemers zit ook een groep patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. CWZ trapt daarmee het programma af als eerste ziekenhuis in Nederland, waarbij deelnemers worden gemonitord in de CWZ Thuis – na corona app van CWZ en Luscii. Het monitoren is een belangrijk onderdeel van het onderzoek, begeleid door CWZ-longarts Anneke van Veen, naar de effectiviteit van deze vorm van ademhalingstherapie bij Long COVID-patiënten. Het onderzoek en deelname van CWZ-patiënten is mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van CWZ.

Ik meld mij aan voor Zing je sterk! CWZ (november)

Ik heb interesse in deelname aan Zing je sterk en meld mij graag aan voor de groep die in november van start gaat.

Credits

Zing je sterk wordt gemaakt door:

Wishful Singing
Bert van den Brink – piano
Madhu Singh – zang
Damani Leidsman – zang
Lonneke Kegels – Longfysiotherapeut
Nicole Fiselier, Leonore Engelbrecht – Ademmethodiek
Carina Vinke, Janneke Boomsma – Zangdocenten

Met dank aan:

Anneke van Veen – Longarts CWZ Ziekenhuis Nijmegen
Judith Herder – Longarts Meander MC Amersfoort
Merel Hellemons – Longarts Erasmus MC Rotterdam
Jasmijn van Campen – Longarts Haaglanden MC Den Haag
Rianne Kofman – Revalidatie-arts Treant Zorggroep Emmen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten