Wat is voor jou de zin van het leven?

Voor iedereen een wezenlijke vraag met een heel persoonlijk antwoord. Wij zijn benieuwd naar jouw invulling! Op deze pagina is een expositieruimte geopend waar we verbinding met elkaar kunnen vinden en kunnen bewonderen wat voor jou het antwoord is op deze vraag.

Wij vinden het erg waardevol om jouw invulling van de zin van het leven te horen. Deel daarom met ons jouw invulling en vind verbinding met ons en een ander. Stuur een mailtje naar dezinvanhetleven@wishfulsinging.nl met jouw gekozen werk, foto, tekst of muziek en waarom dit voor jou de zin van het leven symboliseert. Onder de inzenders verloten we een gesigneerd exemplaar van het boek De zin van het leven.

Deze online expositieruimte biedt ruimte voor jouw eigen inbreng in woord, beeld of geluid.

Wat is voor jou de zin van het leven?

De Zin Van Het Leven in Muziek:

De muziek die ingezonden wordt verzamelen wij in een Spotify afspeellijst: De Zin Van Het Leven in Muziek. Beluister hem nu!

Fototentoonstelling De Blauwe Schuit in Schouwburg het Park in Hoorn

Ik zie niet zozeer de zin van het leven, maar hoop dat ik later voor een aantal mensen uit mijn omgeving iets betekend mag hebben.

Henk Reiling

Schouwburg het Park, Hoorn

Het leven heeft voor mij zin als ik de innerlijke levenskracht die ik voel op een of andere manier kan vertalen naar een manier om te laten zien wie ik echt diep van binnen ben. Op die manier bied je ook anderen de mogelijkheid om hun innerlijke kracht te tonen zodat echte verbinding kan ontstaan.

Dit is een schilderij van mijn hand  en drukt de onzichtbare universele verbinding uit die zichtbaar is gemaakt. Het is een werk uit 2004, zonder titel van 80 x 50 cm, pigmentenen binder in (transparante) lagen op linnen.

Jopke van Mersbergen

Nieuwe Kerk, Den Haag

ZANDLOPER

Ik keer het tijdglas telkenmale om,
alsof ik wat ik weet nog wil bewijzen;
ik lijk het hoe te zien, maar het waarom
maakt dat de haren mij te berge rijzen.

Want of ik al dan niet op deze wijze
een weinig nader tot het raadsel kom,
de liefste lokken heb ik zien vergrijzen,
en ook de mooiste monden worden stom.

In alles zit de kanker van de tijd;
in diepste zin is iedere ervaring
naast dit ontstellende voldongen feit

verachtelijk en niet terzake doend.
Ik ben nieuwsgierig naar de openbaring
die mij met deze aanfluiting verzoent.

Jean Pierre Rawie
uit: Woelig Stof (1989)

Henk Mulder

Theater ins Blau, Leiden

De zin van het leven is steeds weer thuiskomen bij jezelf.

Flogging Molly – If I Ever Leave This World Alive
Dit lied raakt me, omdat je zoveel van iemand kunt houden in het leven en zo bang kunt zijn dat diegene iets overkomt. Samenzijn is denk ik een van de belangrijkste dingen in het leven. De liefde. Maar ook de liefde en compassie voor jezelf, mocht die ander er niet meer zijn. De verbinding blijft, ook al is diegene niet meer in dit leven. Je verdwijnt niet als je doodgaat: de herinnering aan jou leeft in iedereen die je kende op een eigen manier voort. De dood is het grote onbekende, mysterieuze, hij fascineert me en geeft zin aan het leven. Een leven waarvan je volgens mij iets moois moet proberen te maken, en dat doe ik onder andere met muziek. Ik vind dit ook gewoon een heerlijk nummer om te luisteren.

Floggin Molly cover

De zachte krachten zullen zeker winnen

De zachte krachten zullen zeker winnen
in ‘t eind – dit hoor ik als een innig fluistren
in mij: zo ‘t zweeg zou alle licht verduistren
alle warmte zou verstarren van binnen.

De machten die de liefde nog omkluistren
zal zij, allengs voortschrijdend, overwinnen,
dan kan de grote zaligheid beginnen
die w’als onze harten aandachtig luistren

in alle tederheden ruisen horen
als in kleine schelpen de grote zee.
Liefde is de zin van ‘t leven der planeten,
en mense’ en diere’. Er is niets wat kan storen
‘t stijgen tot haar. Dit is het zeekre weten:
naar volmaakte Liefde stijgt alles mee.

Henriëtte Roland Holst
Uit: Verzonken grenzen (1918)

Portret van Henriette Roland Holst-van der Schalk door M. de Klerk

Kiezen waar ik blij van blijf en dat is boven al luisteren naar mijn Authentieke Ik binnen in mij. Zo leef ik mijn eigen waarheid, liefde en vreugd waardoor ik ook verbonden ben met mijn omgeving. Ik neem niet alleen verantwoordelijkheid voor mijzelf want zo dien ik ook mijn medemens. Iedereen kan mee genieten omdat mijn vreugd aanmoedigend werkt. Jippie ajeee ik leef.

Tineke Lehman

Tineke Lehman

De zin van het leven is voor mij het ervaren van verbinding met de wereld om mij heen. Met mijn man, vrienden en familie, maar ook met onbekende mensen die op mijn pad komen, met de natuur en met het hogere, dat ik vooral ervaar in het samen zingen met anderen. Als ik deze verbinding in een stressvolle periode niet ervaar, voel ik mij leeg en eenzaam.

Onderstaand stukje schreef ik in 2015 over de betekenis van liefde. Nu ik het zo nalees, verwoordt dit voor mij ook vandaag nog wat mijn leven zin en betekenis geeft:

“Voor mij betekent liefde het openen van mijn hart voor wat er op mijn pad komt. Voor mijn geliefde, mijn familie en vrienden, maar ook voor mensen die ik niet ken, voor een treinstoring of voor een onverwachte gebeurtenis die me verdrietig maakt. Juist het openstaan voor het leven in al haar facetten maakt het zo de moeite waard. Regelmatig lukt het niet om me open te stellen en raak ik verstrikt in zorgen om de kleine dingetjes van alledag, maar soms opeens valt het kwartje en voel ik me een rijk en gezegend mens.”

Wie zong I Wish
O ja Stevie Wonder.
Elk leven is een wonder,
maar beseffen en waarderen we dat wel genoeg?
Laten we daar niet “blind” voor zijn.
Is dat misschien de zin van het leven?
Het kunnen genieten van kleine dingen in het leven.
We were happy with the joy the day would bring (uit I Wish)
Als je vreugde een klein dingetje zou willen willen?
IK denk dat dat de zin van het leven is
Zo te kunnen leven geeft vreugde.

Erna Kupers

De zin van het leven zit hem voor mij in het zo harmonieus mogelijk meegonzen op de grondtoon van mijn ziel. Anders gezegd: proberen zo zuiver mogelijk vorm te geven aan mijn bestaan en daarmee zo dicht mogelijk komen bij wie ik werkelijk ben.

De muziek die me bij dat meegonzen direct te binnen schiet, is Cum Dederit van Vivaldi uit Nisi Dominus, gezongen door Andreas Scholl. Liefdevol nemen de mysterieuze, warme klanken je in hun armen. Zachtjes maar doelgericht wiegen ze je naar een hoger, dromerig domein. Geen ruis, geen onrust. Heerlijk.

Paula Koster

Schouwburg het Park, Hoorn

Het leven heeft geen zin. Het leven is gewoon het leven. Als je zingeving belangrijk vindt, moet je je leven zelf zin geven.

Coos van Heuven

Joop Bloemscheer

Het leven tekent zich af op elke levend wezen, als een soort van huid die de tijd opgeschreven heeft en laat zien wat het leven aan schoonheid vastlegt.

Jopke van Mersbergen

Schouwburg het Park, Hoorn

De zin van het leven is: aarden voordat je gaat hemelen.

Yvonne Boekraad

TivoliVredenburg, Utrecht

Loesje 

Schouwburg het Park, Hoorn

OUDE SERING

uitbundig bloeiend
kroon van vijftig jaren
uitdagender dan ooit
je speelt een spel met mij
jij reflecteert niet
over waarom en gisteren en morgen
van het gat in je stam
heb jij geen weet
slijtage is weten van voorbij
jij bloeit en staat en daagt me uit
een lege hemel
zal jou een zorg zijn
je wortels in de aarde
hoofd met paarse kruin
jij vult de seizoenen en mijn tuin.

 
zeg oude dromer
waarom jij wel
en mijn kleinzoon maar twee dagen
schrik je van mijn botte vraag
heb ik je bloei verstoord
gaat er een rilling door je oude stam
verbleekt heel even maar jouw oude paars
denk jij misschien jij mens jij dromer
jij projecteert wat ik niet ben
een vragensteller die nooit antwoord krijgt.

 
jouw bloei moet ik wel geloven
ook zonder vingers in de gaten van je stam
maar ik heb taal daarmee
mijn eigen twijfel zaaiend
dode vrouw uit ver verleden
toekomst met het dode kind
jij spiegelt waar vandaag voor staat
ik dacht dat je van mij zou schrikken
maar nee jij bloeit onaangedaan
taal is slechts aan mij
jouw beeld vat ik in mijn beelden
jij hoort mij zwijgend aan
de lege hemel zal jou een zorg zijn
eenzaamheid is niet jouw woord.

Na de dood van mijn kleinzoon ( 1 feb. 2021 – 2 feb. 2021)

Ton Hetebrij 

OBA, Amsterdam

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten