Een Missa in Mysterium is het vieren van een gezongen Gregoriaanse mis volgens een bepaalde aanpak. Het concept is bedacht door Herman Finkers. Essentieel bij dit concept is dat ‘het volk’ veel van de Gregoriaanse gezangen kan meezingen en dat er steeds een groep scholieren bij wordt betrokken met wie van tevoren de gezangen worden ingestudeerd. Veel aandacht wordt besteed aan ‘het Pulchrum’, het schone.
Via de schoonheid van het ritueel, de verstilde Gregoriaanse muziek, de inhoud van de gezongen teksten, en niet in de laatste plaats door de actieve muzikale deelname van de kerkgangers, wordt contact gezocht met het Eeuwige.
Een Missa in Mysterium is dus niet een samenkomen om met elkaar te luisteren naar de boodschap, het is geen informatieve bijeenkomst. Het is een samenkomen om met elkaar een kunstzinnig, verstild eerbetoon te brengen aan het Mysterie van de Liefde; ook wel aangeduid als het Christus-mysterie, vandaar de titel: Missa in Mysterium. Dat het ritueel en de teksten bepaald niet inhoudsloos zijn spreekt voor zich, maar een nadere evangelisatie wordt helemaal aan de schoonheid van het ritueel overgelaten; er is wel een preek maar die staat afgedrukt in het misboekje en wordt niet uitgesproken.