Lied van de Sibylle

We bevinden ons in het Mallorca van de vroege Middeleeuwen, het is de vooravond van Kerst. Een figuur, gekleed in liturgische gewaden, heft midden in de kerk een zwaard omhoog en zingt:

Op de dag des oordeels zal hij die gediend heeft, gespaard worden.

Dit trefzekere openingsbeeld is het begin van het Lied van de Sibylle, een eeuwenoud stuk dat haar wortels heeft in dezelfde rijke bodem als het gregoriaans. Het Lied van de Sibylle is een zogeheten doomsday prophecy: juist op het moment dat de grote feesten voor de deur staan, houdt het Lied van de Sibylle ons een spiegel voor, het is een waarschuwing, een echo uit het verleden die nog altijd klinkt—waar leiden we onszelf heen als we niet langer luisteren, als we vergeten wat ons samenbrengt?

Het Lied van de Sibylle – El cant de la Sibil·la – behoort tot het UNESCO werelderfgoed. De wortels van deze fascinerende, eeuwenoude compositie kunnen tot in de vijfde eeuw worden getraceerd. Het repeterende thema roept een meditatieve sfeer op, waarbij stem en instrument, solo en samenzang elkaar afwisselen.

We bundelen onze muzikale krachten met vocalist Salah Eddine Mesbah en multi-instrumentalist Hamza Amrani van het Amsterdams Andalusisch Orkest en met ud-speler Ilias Markantonis, winnaar van het Ud Concours 2024.

De klanken van de ud en de rabab voegen een rijke, melancholische diepte toe aan de zang, terwijl de percussie de onheilspellende boodschap van de Sibylle versterkt.

Met dit programma bieden het Amsterdams Andalusisch Orkest en Wishful Singing een spannend muzikaal alternatief voor de geijkte winterconcerten, waarin halleluja’s en Jingle Bells de boventoon voeren.

Concerten

Zo 7 dec Middelburg Oostkerk Middelburg 15:00 uur

Lied van de Sibylle – Middelburg

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Do 11 dec Leusden-Zuid Valleiconcerten Leusden 20:15 uur

Lied van de Sibylle – Leusden

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info
Vr 12 dec Alkmaar Grote Kerk Alkmaar 20:15 uur

Lied van de Sibylle – Alkmaar

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info
Za 13 dec Ruurlo Kulturhus 20:00 uur

Lied van de Sibylle – Ruurlo

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info
Zo 14 dec Zutphen Walburgiskerk 15:00 uur

Lied van de Sibylle – Zutphen

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Vr 19 dec Amsterdam Meervaart 20:00 uur

Lied van de Sibylle – Amsterdam

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info
Za 20 dec Utrecht Pieterskerk

Lied van de Sibylle – Utrecht

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Zo 21 dec Nijmegen Concertgebouw de Vereeniging 15:00 uur

Lied van de Sibylle – Nijmegen

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info
Do 8 jan Leeuwarden Grote Kerk Leeuwarden 19:30 uur

Lied van de Sibylle – Leeuwarden

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Vr 9 jan Groningen Lutherse Kerk Groningen 19:30 uur

Lied van de Sibylle – Groningen

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Za 10 jan Den Haag Nieuwe Kerk 20:15 uur

Lied van de Sibylle – Den Haag

met Amsterdams Andalusisch Orkest
Meer info

Salah Eddine Mesbah 

De talentvolle vocalist Salah Eddine Mesbah vertegenwoordigt een nieuwe generatie spirituele soefi vocalisten die sterk geworteld zijn in de Andalusische muziek. Salah Eddine is geboren in de Marokkaanse stad Tanger en werkt al jaren samen met het Amsterdams Andalusisch orkest. In juni 2018 maakte hij een indrukwekkend Nederlands debuut tijdens Holland Festival Proms in het programma Jalasat Rouhiya. Na een concertenreeks met Mesbah bracht het Amsterdams Andalusisch Orkest in 2020 haar derde album uit, Mystic Mirrors: een mystieke vermenging van poëzie en spirituele Andalusische muziek uit de Maghreb.

Hamza Amrani

Hamza Amrani  is een getalenteerd ud en rabab speler die steeds meer bekendheid krijgt in Europa vanwege zijn virtuositeit. Met een diepe passie voor Marokkaanse, Arabische en Andalusische muziek kleurt hij de muziekscene. Opgegroeid in een familie van muzikanten, maakte Hamza kennis met de ud en andere traditionele instrumenten door zijn vader, een bekende muzikant in het Arabisch-Andalusische genre. Zijn liefde voor muziek drijft hem ertoe om nieuwe geluiden te ontdekken en te experimenteren met verschillende muziekstijlen.

 

Ilias Markantonis

Ilias Markantonis is een veelzijdige muzikant en speler van het Griekse schaduwtheater Karagiozis. Al van jongs af aan verdiept hij zich in muziek en poppenspel. Hij studeerde o.a. klassieke en Byzantijnse muziektheorie, piano, klarinet en snaarinstrumenten aan de muziekschool van Alimos en volgt momenteel de studie etnomusicologie aan de Universiteit van Athene.

Als autodidact leerde hij talloze blaas- en snaarinstrumenten bespelen, waaronder de ud, lavta, doedelzak en ney. Hij volgde masterclasses bij grootmeesters als Yurdal Tokcan, Evgenios Voulgaris en Ross Daly, en kreeg les in o.a. makamleer, zang en improvisatie. Ilias trad op met diverse bekende Griekse musici en speelde Karagiozis-voorstellingen in Athene en Kreta. Daarnaast werkt hij als vaste ud-demonstrateur voor het instrumentenatelier van Dimitris Papakousios in Athene.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten