Een tragikomische muziektheatervoorstelling over de vraag: hoe kan zelfexpressie ons helpen om staande te blijven in deze steeds complexer wordende wereld?
Terwijl op de achtergrond de Nazi’s hun messen slijpen, begint het leven van Charlotte Salomon om een heel andere reden op zijn grondvesten te schudden. Haar grootvader onthult dat ze al die jaren door haar familie is voorgelogen. Haar moeder blijkt niet aan de griep te zijn gestorven, maar heeft zelfmoord gepleegd net als vijf andere familieleden. Overdonderd door dit bericht, begint de 22-jarige Charlotte een zoektocht. Met behulp van haar mentor Amadeus Daberlohn probeert ze te doorgronden wat nu nog waar is en wat niet.
Ze begint koortsachtig te schilderen om orde te scheppen in de chaos in haar hoofd en om haar leven opnieuw vorm te geven. Maar kan dat wel? Of is Charlotte’s lot al bezegeld en wordt zij nummer zeven? Ze maakt meer dan 700 gouaches met beelden, teksten en flarden muziek. Ze noemt het werk Leben? Oder Theater? – Ein Singespiel.
Vocaal kwintet Wishful Singing en het jonge energieke ensemble But What About presenteren samen een muziektheatervoorstelling rond het waargebeurde verhaal van Charlotte Salomon. Haar bonte beeldgeschiedenis komt theatraal tot leven dankzij Steven Kampermans veelkleurige compositie, die zowel Charlottes ontroerende hartenkreten als het levendige Berlijn van de jaren dertig tevoorschijn tovert. Dankzij de dynamische en humoristische enscenering van Annechien Koerselman wordt duidelijk dat Charlotte geen enkel middel schuwt om de onderste steen boven te krijgen.
De krachtige voorstelling Charlotte Salomon vertelt het ontroerende verhaal van een jonge vrouw, die zich binnen uitdagende omstandigheden in een almaar complexer wordende wereld tóch staande weet te houden. Daarnaast is het een eerbetoon aan haar werk, dat nog altijd van grote betekenis is.
“Ik heb een taak, en geen macht ter wereld mag me ervan weerhouden die te volbrengen.” - Charlotte Salomon
But What About: Haagse muzikale ontdekkers met een interactieve missie
But What About is een veelzijdig en innovatief ensemble uit Den Haag, opgericht in 2016 en direct bekroond met de Grote Kamermuziekprijs. De naam weerspiegelt hun nieuwsgierige en onderzoekende houding: “But what about…?” nodigt uit tot voortdurende ontdekking, reflectie en beweging. Het ensemble verkent de wereld stap voor stap, met muziek als middel om vragen te stellen en nieuwe perspectieven te openen.
De kracht van But What About ligt in hun brede, kleurrijke visie en hun interactieve benadering. Ze creëren programma’s die de grenzen tussen muzikanten en publiek doorbreken, en richten zich op nieuwe muziek die alle leeftijden en achtergronden aanspreekt. Hun doel is om samen met het publiek de wereld te verkennen en te begrijpen.
De kern van het ensemble wordt gevormd door:
Wilco Oomkes: accordeon, synthesizer, zang
Vincent Martig: klarinetten, drums, zang
Benjamin de Boer
Contrabassist, componist en zanger. Hij studeerde contrabas aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide in 2020 Cum Laude een dubbele master in jazzcompositie en klassieke contrabas aan Codarts in Rotterdam.
Hij is actief in zowel de klassieke als lichte muziek en werkte met o.a. het Metropole Orkest, Kamerata Zuid en het Dutch String Collective. Ook is hij bassist, zanger en songwriter bij de band Brewed.
In 2021 bracht hij zijn debuutalbum The Promise uit, waarin hij experimenteert met uiteenlopende stijlen. Momenteel werkt hij aan zijn tweede album Dawn of Change, dat maatschappelijke thema’s verkent en uiteindelijk zal uitmonden in een rockopera.
Daarnaast verzorgt hij sinds 2024 via ensemble Zoef songwriting-workshops bij locaties van het Leger des Heils, waarbij muziek wordt ingezet als middel voor verbinding en vitaliteit.
Florian Just
Florian Just is een veelzijdige bariton met een warme klank en expressieve zeggingskracht. Hij bouwde een internationale carrière op in opera, oratorium en muziektheater, met optredens bij o.a. de Komische Oper Berlin, het Concertgebouw, Staatskapelle Dresden en Teatro Colón in Buenos Aires.
Just begon als jongenssopraan bij het Dresdner Kreuzchor en studeerde zang in Amsterdam en Metz, bij onder meer Udo Reinemann. Hij zong hoofdrollen in werk van Monteverdi, Debussy en Henze en is al bijna twintig jaar verbonden aan Holland Opera, waar hij te horen was in zowel klassiek als nieuw muziektheater voor jong publiek.
Daarnaast was hij te gast bij operahuizen in binnen- en buitenland met moderne repertoirestukken van Xenakis, Sciarrino en Subotnik. Hij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven en Markus Stenz.
Zijn solo-cd’s Monologe en Éternelle Dualité werden lovend ontvangen in de internationale pers. Voor die laatste plaat werd hij opgenomen in de Top-20 beste vocale opnames van 2022 door het Canadese Textura.
Steven Kamperman
Steven Kamperman componeert voor een veelheid aan ensembles, van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot Calefax, van Oorkaan tot Holland Opera (waar zijn Roodhapje in 2016 de YamAward 2016 voor beste opera won). Vaak heeft zijn muziek een interdisciplinaire component en zijn liefde voor het muziektheater keert steeds weer terug. Steven werkte voor het eerst samen met Wishful Singing in zijn opera Hildegard, waarin Wishful volgens de nationale pers een glansrol vervulde. De samenwerking kreeg nog een vervolg in de veelgeprezen stille film-productie Der müde Tod, waarbij Kamperman nieuwe muziek vervaardigde bij de klassieker van Fritz Lang uit 1921.
Steven Kamperman is niet alleen actief als componist, maar ook als jazzmusicus op altklarinet en drums. Ook deze jazzprojecten kennen vaak een interdisciplinaire dimensie, zoals videobeelden en een papieren routekaart in het project City Maps. In 2022/2023 was Steven Kamperman de resident van het Van Doesburghuis in Parijs, waar hij onder meer zijn succesvolle Maison Moderne componeerde en opnam.
Annechien Koerselman
De Nederlandse regisseur en schrijfster Annechien Koerselman studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien regisseert ze zowel teksttoneel, muziektheater als opera. Daarbij vormt muziek de rode draad in al haar producties. Vervolgens streeft ze gestuwd door een conceptuele gedachte naar een boeiende samengang van tekst, muziek, beeld en beweging oftewel totaaltheater. Ze ensceneert zowel acteurs, zangers, musici, ensembles, koren als orkesten en heeft voor eenieder van hen een specifieke aanpak ontwikkeld. Haar werk speelt van Nederland tot Brazilïe, van China tot Zweden.
Annechien houdt ervan nieuw muziektheater te ontwikkelen. Recent ensceneerde ze o.a. Babyn Jar – Stankovych/Brahms (National Opera Kiev), Was Lauert da im Labyrinth – Dove (Berliner Philharmoniker), Dijkdrift – Hekkema (Silbersee/Calefax Rietkwintet), Das Geheimnis der blauen Hirsche bij die Deutsche Oper Berlijn. Eerder ensceneerde ze in samenwerking met componist Steven Kamperman en Wishful Singing de nieuw ontwikkelde opera Hildegard. Met Wishful Singing werkte ze ook samen bij het theatrale concert What about Mary? en bij de Zing je Sterk concertreeksen.
Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kan altijd contact opnemen met de hulpverleners van 113. Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. Deze hulplijn is dag en nacht voor jou bereikbaar. Je kan bellen of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt. Uiteraard zijn de gesprekken anoniem en vertrouwelijk.