Inhoud cursus

Leer in zeven lessen de basisbeginselen van het zingen van gregoriaans en ervaar de meditatieve uitwerking van deze muziek. Het gregoriaans is een manier van zingen die weinig mensen kennen, maar die eenvoudig te leren is. Muzikale voorkennis of zangervaring is niet nodig om deel te kunnen nemen aan de onlinecursus. De cursus begint met een webinar, een herhaling van het webinar dat wij gaven aan onze eerste cursisten. Het voordeel is dat je dit webinar nu op elk gewenst moment kunt terugkijken. Na het startwebinar volgen vijf online lessen waarin je kennis maakt met de Latijnse, eenstemmige gezangen en het gregoriaanse notenschrift. Aan de hand van eenvoudige oefeningen studeer je samen met de zangeressen van Wishful Singing een aantal gregoriaanse gezangen in. In een slotwebinar worden deze liederen door iedereen gezamenlijk gezongen.

Wat komt er in de cursus aan bod?

Startwebinar

  • Ontstaansgeschiedenis, meer achtergrond en leuke weetjes van het gregoriaans (door Herman Finkers)
  • Lezen van het notenschrift: de kwadraatnotatie
  • Formules uit een vesperdienst en gregoriaanse gezangen
  • Vocale tips voor een goede uitvoering van het gregoriaans

Verdere lessen

  • Meer achtergrondinformatie (door Herman Finkers)
  • Vervolg lezen van het notenschrift/handschrift
  • Beginselen van zingen in verschillende modi (gregoriaanse toonsoorten)
  • Leren kennen van formules en gezangen uit een vesperdienst (prachtige hymnes en antifonen)
  • Vocale tips

Afsluitend webinar
Gezamenlijke uitvoering waarin alles wat geleerd is samen met Wishful Singing wordt gezongen.

Over Wishful Singing & Herman Finkers

Vijf zangeressen die méér willen dan alleen muziek maken, dat is Wishful Singing. De concerten van Wishful Singing zijn een combinatie van a cappella zang, een overtuigend verhaal én een theatrale uitvoering op het allerhoogste niveau. Het ensemble treedt op in binnen- en buitenland en is regelmatig te gast in tv-programma’s als DWDD en Podium Witteman. Het omvangrijke repertoire loopt uiteen van gregoriaans, werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek, close harmony en hedendaagse muziek.

De gedeelde liefde voor gregoriaanse muziek bracht Wishful Singing in contact met Herman Finkers. De Twentse cabaretier staat bekend om zijn bevlogenheid voor en kennis van het gregoriaanse repertoire. De samenwerking met Herman Finkers mondde uit in verschillende projecten als de Missa in Mysterium en de cd In Mysterium. Nu de vijf zangeressen en de cabaratier in tijden van quarantaine hun liefde en kennis voor de middeleeuwse kerkmuziek niet live kunnen delen, komen zij met een onlinecursus.

Gregoriaans kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Wat ik verreweg de mooiste stijl vind is hoe Wishful Singing het doet. Heel semiologisch, heel precies wetenschappelijk verantwoord, en toch heel naturel en vloeiend. Het beste van twee werelden.

Herman Finkers
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten